Kabilah-kabilah yang disebut oleh Baginda SAW

TEKS BAHASA ARAB

يأبى الله لبني تميم إلا خيرا، ثبت الأقدام، عظام الهام، رجح الأحلام، هضبة حمراء، لايضرها من ناوأها، أشد الناس على الدجال في آخر الزمان.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Allah akan datangkan untuk Bani Tamim kebaikan, kaki-kaki mereka diberikan keteguhan, besar inspirasi, mimpi yang tepat, hujan yang banyak titisan kemerahan, orang yang menentangnya tidak dapat memudaratkannya, mereka adalah orang yang paling memusuhi al-Dajjal pada akhir zaman.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1392 – 1393, hadis nombor 7068. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن أبي هريرة قال: ذكرت القبائل عند النبي صلى الله عليه وسلم، فقالوا: يا رسول الله! ما تقول في (هوازن)؟ فقال: زهرة تينع. قالوا: فما تقول في بني عامر؟ قال: جمل أزهر، يأكل من أطراف الشجر. قالوا: ما تقول في بني تميم؟ قال: فقال: يأبى الله لبني تميم إلا خيرا، ثبت الأقدام، عظام الهام، رجح الأحلام، هضبة حمراء، لايضرها من ناوأها، أشد الناس على الدجال في آخر الزمان.
[الحارث، حل، البزار، طس، الرامهرمزي في ((الأمثال))، خط، ((الضعيفة)) (6796)]

(Sangat lemah)
Daripada Abi Hurairah RA, katanya: Beberapa kabilah telah disebutkan oleh Nabi SAW, lalu mereka bertanya: Wahai Rasulullah! Apa pendapat anda tentang Hawazin? Baginda menjawab: Bunga yang sedang matang. Mereka bertanya lagi: Apa pendapat anda tentang Bani ‘Amir? Baginda menjawab: Unta putih bersinar, ia memakan hujung-hujung pohon. Mereka bertanya: Apa pendapat anda tentang Bani Tamim? Baginda bersabda: Allah akan datangkan untuk Bani Tamim kebaikan, kaki-kaki mereka diberikan keteguhan, besar inspirasi, mimpi yang tepat, bukit yang merah, orang yang menentangnya tidak dapat memudaratkannya, mereka adalah orang yang paling memusuhi al-Dajjal pada akhir zaman.
[Riwayat al-Harith, Abu Nu’aim dalam Hilyah al-Awliya’, al-Bazzar, al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Awsat, al-Ramahurmuzi, al-Khatib al-Baghdadi dalam Tarikh Baghdad. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no.6796]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs