Jika umatku mengagungkan dunia, maka akan dicabutlah dari mereka kehebatan Islam

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إذا عظمت أمتي الدنيا نزعت منها هيبة الإسلام، وإذا تركت أمتي الأمر بالمعروف والنهي عن المنكر ‌حرمت ‌بركة الوحي.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jika umatku mengagungkan dunia, maka akan dicabutlah dari mereka kehebatan Islam, dan jika umatku meninggalkan amar makruf dan nahi munkar, maka aku akan diharamkan dari keberkatan wahyu.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 786, hadis nombor 4036. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن الفضيل يقول: ذكر عن النبي صلى الله عليه وسلم: إذا عظمت أمتي الدنيا نزعت منها هيبة الإسلام، وإذا تركت أمتي الأمر بالمعروف والنهي عن المنكر ‌حرمت ‌بركة الوحي. [عبد الغني المقدسي في ((الأمر بالمعروف))، ((الضعيفة)) (2578)]

(Lemah) Daripada al-Fudhail berkata: Disebutkan daripada Nabi SAW: “Jika umatku mengagungkan dunia, maka akan dicabutlah dari mereka kehebatan Islam, dan jika umatku meninggalkan amar makruf dan nahi munkar, maka aku akan diharamkan dari keberkatan wahyu.” [Riwayat Abdul Ghani al-Maqdisi dalam al-Amr bi al-Ma’ruf. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 2578]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.