Jika tidak berbaki dunia ini kecuali satu hari, nescaya Allah akan memanjangkannya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

عن حذيفة قال: "خطبنا النبي صلى الله عليه وسلم فذكر ما هو كائن" ثم قال: "لو لم يبق من الدنيا إلا يوم واحد لطول الله ذلك اليوم حتى يبعث رجلا من ولدي اسمه اسمي".

TEKS BAHASA MALAYSIA

Daripada Huzaifah berkata:
“Nabi berucap kepada kami tentang apakah yang akan berlaku. Kemudian baginda bersabda: Jika tidak berbaki dunia ini kecuali satu hari, nescaya Allah akan memanjangkannya sehingga Dia membangkitkan seorang lelaki daripada keturunanku, namanya seperti namaku.”

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Ibn Qayyim al-Jawziyah (m. 751H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘īf, di halaman 148, hadis nombor 339. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

ولكن هَذَا إِسْنَادٌ ضَعِيفٌ.

Tetapi sanad hadis ini lemah.

RUJUKAN

Ibn Qayyim Al-Jawziyyah. (1970). Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘īf (‘Abd Al-Fattāḥ Abu Ghuddah, Ed.). Ḥalab: Maktabah Al-Maṭbū‘ah Al-Islāmiyyah.

Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu. Edited by Solehah Abu Bakar. Selangor: Kemilau Publika, 2015.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan seorang hamba Allah dan kemudian ditambahbaik melalui tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Sdn Bhd, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.