Jika salah seorang kalian makan daging, maka hendaklah dia membasuh tangannya daripada lemak daging itu

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إذا أكل أحدكم اللحم، فليغسل يده من وضر اللحم لا يؤذي من صلى حذاءه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jika salah seorang kalian makan daging, maka hendaklah dia membasuh tangannya daripada lemak daging itu, agar dia tidak menyakiti orang yang solat bersebelahan dengannya.

STATUS

Sangat munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 364, hadis nombor 1940. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر جدا) عن ابن عمر – رضي الله عنهما -، قال: قال ﷺ: «إذا أكل أحدكم اللحم، فليغسل يده من وضر اللحم لا يؤذي من صلى حذاءه».[عد، «الضعيفة» (6979)].

(Sangat Munkar) Daripada Ibnu Umar RA, beliau berkata: Baginda ﷺ bersabda: "Jika salah seorang kalian makan daging, maka hendaklah dia membasuh tangannya daripada lemak daging itu, agar dia tidak menyakiti orang yang solat bersebelahan dengannya". [Riwayat Ibn ‘Adi dalam al-Kamil. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6979].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.