Jika Nabi SAW ditimpa kesusahan yang teramat sangat

TEKS BAHASA ARAB

كان إذا أصابته شدة ودعا رفع يديه حتى يرى بياض إبطيه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jika Nabi SAW ditimpa kesusahan yang teramat sangat dan apabila mahu berdoa, Baginda akan mengangkat tangannya sehingga kelihatan putih ketiak Baginda.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1116, hadis nombor 5640. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع بذكر الشدة) عن البراء بن عازب قال: كان إذا أصابته شِدة ودعا رفعَ يديه حتى يُرى بياضُ إبطيه. [أبو يعلى في المسند الكبير، الضعيفة (6634)].

(Palsu dengan sebutan kesusahan) Daripada al-Bara’ bin ‘Azib, beliau berkata : Jika Nabi SAW ditimpa kesusahan yang teramat sangat dan apabila mahu berdoa, Baginda akan mengangkat tangannya sehingga kelihatan putih ketiak Baginda. [Riwayat Abu Ya‘la dalam al-Musnad al-Kabir. Lihat Silsilah al-Dha‘ifah, no. 6634]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs