Jika kamu ingin menjatuhkan hukuman panah kepada seseorang

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إذا أشرع أحدكم بالرمح إلى الرجل، فكان سنانه عند ثغرة حلقه، فقال: لا إله إلا الله، فليرفع عنه الرمح.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jika kamu ingin menjatuhkan hukuman panah kepada seseorang, dan jika batang panah sudah dekat dengan halkumnya, dan dia berkata: Tiada tuhan selain Allah, maka angkatlah panah itu.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 782, hadis nombor 4016. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن عبد الله بن مسعود قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: إذا أشرع أحدكم بالرمح إلى الرجل، فكان سنانه عند ثغرة حلقه، فقال: لا إله إلا الله، فليرفع عنه الرمح. [ طب، حل، ((الضعيفة)) ( 2332)]

(Lemah) Daripada Abdullah bin Mas’ud RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Jika kamu ingin menjatuhkan hukuman panah kepada seseorang, dan jika batang panah sudah dekat dengan halkumnya, dan dia berkata: Tiada tuhan selain Allah, maka angkatlah panah itu.” [Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir, Abu Nuaim dalam al-Hilyah. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 2332]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.