Jika engkau melihat umatku takut kepada orang yang zalim

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إذا رأيتم ‌أمتي ‌تهاب الظالم أن تقول له: إنك أنت ظالم، فقد تودع منهم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jika engkau melihat umatku takut kepada orang yang zalim dan berkata kepadanya: Sesungguhnya engkau zalim, maka engkau telah berlepas diri dari mereka.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 767, hadis nombor 3912. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن عبدالله بن عمرو -رضي الله عنها – مرفوعاً: «إذا رأيتم أمتي تهاب الظالم أن تقول له: إنك أنت ظالم، فقد تودع منهم». [حم، ك «الضعيفة» (577)].

(Lemah) Daripada Abdullah bin Amru RA secara marfu’: “Jika engkau melihat umatku takut kepada orang yang zalim dan berkata kepadanya: Sesungguhnya engkau zalim, maka engkau telah berlepas diri dari mereka.” [Riwayat Ahmad dalam al-Musnad, al-Hakim dalam al-Mustadrak. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 577]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.