Jika Baginda SAW didatangkan dengan jenazah orang yang menyertai perang Badar dan perjanjian Ridwan, Baginda akan bertakbir sembilan kali

TEKS BAHASA ARAB

كان إذا أتى بالمرء قد شهد بدرا والشجرة كبر عليه تسعا فإذا أتى به قد شهد بدرا ولم يشهد الشجرة أو شهد الشجرة ولم يشهد بدرا كبر عليه سبعا وإذا أتى به لم يشهد بدرا ولا الشجرة كبر عليه أربعا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jika Baginda SAW didatangkan dengan jenazah orang yang menyertai perang Badar dan perjanjian Ridwan, Baginda akan bertakbir sembilan kali. Jika jenazah itu hanya menyertai perang Badar dan tidak menyertai perjanjian Ridwan atau menyertai perjanjian Ridwan namun tidak pernah menyertai perang Badar, Baginda akan bertakbir tujuh kali. Jika didatangkan jenazah yang tidak menyertai perang Badar mahupun perjanjian Ridwan, Baginda akan bertakbir empat kali.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1115, hadis nombor 5638. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر جدا) عن جابر بن عبد الله رضي الله عنهما قال:كان إذا أتى بالمرء قد شهد بدرا والشجرة كبر عليه تسعا فإذا أتى به قد شهد بدرا ولم يشهد الشجرة أو شهد الشجرة ولم يشهد بدرا كبر عليه سبعا وإذا أتى به لم يشهد بدرا ولا الشجرة كبر عليه أربعا. [عد، ابن عساكر، الضعيفة (6633)].

(Sangat Munkar) Daripada Jabir bin ‘Abdullah RA, beliau menceritakan : Jika Baginda SAW didatangkan dengan jenazah orang yang menyertai perang Badar dan perjanjian Ridwan, Baginda akan bertakbir sembilan kali. Jika jenazah itu hanya menyertai perang Badar dan tidak menyertai perjanjian Ridwan atau menyertai perjanjian Ridwan namun tidak pernah menyertai perang Badar, Baginda akan bertakbir tujuh kali. Jika didatangkan jenazah yang tidak menyertai perang Badar mahupun perjanjian Ridwan, Baginda akan bertakbir empat kali. [Riwayat Ibn ‘Adi dalam al-Kamil, riwayat Ibn ‘Asakir dalam Tarikh Dimashq. Lihat Silsilah al-Dha‘ifah, no. 6633]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs