Jika ada manusia yang menunggang kuda dan mereka memakai kain al-Qubati

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إذا ركب الناس الخيل ولبسوا القباطي ونزلوا الشام واكتفى الرجال بالرجال والنساء بالنساء؛ عمهم الله بعقوبة من عندِه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jika ada manusia yang menunggang kuda dan mereka memakai kain al-Qubati, mereka singgah di Syam. Dan lelaki berasa cukup dengan lelaki begitu juga wanita, maka Allah sendiri akan memberikan azab kepada mereka semua.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1920 hadis nombor 9642. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن أنس رضي الله عنه، سمع النبي ﷺ يقول: إذا ركب الناس الخيل ولبسوا القباطي ونزلوا الشام واكتفى الرجال بالرجال والنساء بالنساء؛ عمهم الله بعقوبة من عندِه.
[عد، ابن عساكر، ((الضعيفة)) (6076]

(Palsu)
Daripada Anas RA bahawa beliau mendengar Nabi SAW bersabda: Jika ada manusia yang menunggang kuda dan mereka memakai kain al-Qubati, mereka singgah di Syam. Dan lelaki berasa cukup dengan lelaki begitu juga wanita, maka Allah sendiri akan memberikan azab kepada mereka semua.
[Riwayat al-Kamil dalam al-Dhu’afa’, Ibn Asakir. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6076]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.