Jawab salam yang terdapat dalam buku

TEKS BAHASA ARAB

رد جواب الكتاب حق كرد السلام.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jawab salam yang terdapat dalam buku adalah hak seperti menjawab salam.

STATUS

Bukan hadis

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Aḥmad bin Al-Ṣiddīq al-Ghumārī (m. 1380H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Mughīr ‘Alā al-Aḥādīth al-Mawḍū‘ah Fī al-Jāmi‘ al-Ṣaghīr, di halaman 40, hadis nombor 205. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

Hadith Anas, ia juga telah diriwayatkan oleh Abu Nu'aim dalam al-Tarikh dan al-Dailami melalui sanad Abu Nu'aim, dan hadith Ibn 'Abbas juga diriwayatkan oleh al-Dailami, namun melalui sanad Ibn Laal. Ibn Hibban berkata di bawah biografi al-Hasan bin Muhammad al-Balkhi: “Ia palsu”, Ibn al-Jawzi menuruti Ibn Hibban. Sebetulnya, ia daripada kalam Ibn 'Abbas sebagaimana telah dikeluarkan oleh al-Bukhari dalam al-Adab al-Mufrad dan al-Tarikh al-Kabir pada permulaan juzuk keempat. Demikian juga turut dikeluarkan oleh Luwain dalam Juz beliau pada hadith ke-52.

RUJUKAN

Aḥmad bin Al-Ṣiddīq al-Ghumārī. (2015). Al-Mughīr ‘Alā al-Aḥādīth al-Mawḍū‘ah Fī al-Jāmi‘ al-Ṣaghīr (2nd ed.). Maktabah al-Qahirah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.


beacon

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs