Jauhkan diri daripada api (menyakiti) orang beriman

TEKS BAHASA ARAB

إياك ونار المؤمن لا تحرقك، وإن عثر كل يوم سبع مرات، فإن يمينه بيد الله، إذا شاء أن ينعشه، أنعشه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jauhkan diri daripada api (menyakiti) orang beriman agar ia tidak membakar kamu sekalipun dia terjatuh sehari sebanyak 7 kali. Tangan kanannya berada dalam genggaman Allah. Jika Allah mahu bangunkannya, Dia akan membangunkannya.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1955, hadis nombor 9789. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن الغار بن ربيعة قال: قال ﷺ: إياك ونار المؤمن لا تحرقك، وإن عثر كل يوم سبع مرات؛ فإن يمينه بيد الله، إذا شاء أن ينعشه، أنعشه.
[الحكيم، ((الضعيفة)) (7137)]

(Sangat Lemah)
Daripada al-Ghaffar Bin Rabi’ah, beliau berkata Nabi SAW bersabda: Jauhkan diri daripada api (menyakiti) orang beriman agar ia tidak membakar kamu sekalipun dia terjatuh sehari sebanyak 7 kali. Tangan kanannya berada dalam genggaman Allah. Jika Allah mahu bangunkannya, Dia akan membangunkannya.
[Riwayat al-Hakim. Lihat Silsilah al-Dhaifah, no. 7137]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs