Jauhkan daripadaku orang-orang Sudan,

TEKS BAHASA ARAB

 دَعُونِي مِنَ السُّودَانِ إِنَّمَا الأَسْوَادُ لِبَطْنِهِ وَفَرْجِهِ

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jauhkan daripadaku orang-orang Sudan, kerana sesungguhnya mereka adalah hitam kulitnya disebabkan dosa perutnya dan kemaluannya.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Seperti yang dinukilkan dalam terjemahan Kitab Al-Manar Al-Munif, kata Ibn Qayyim Al-Jawziyyah رحمه الله:

Hadis-hadis celaan kepada orang Habsyah dan Sudan kesemuanya palsu. Seperti hadis: …

Hadis lain:
دَعُونِي مِنَ السُّودَانِ إِنَّمَا الأَسْوَادُ لِبَطْنِهِ وَفَرْجِهِ
“Jauhkan daripadaku orang-orang Sudan, kerana sesungguhnya mereka adalah hitam kulitnya disebabkan dosa perutnya dan kemaluannya.”
—————————————————–
Kata Pentakhrij Buku Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu, Cetakan Kemilau Publika:
Direkodkan oleh al-Khatib di dalam Tarikh Baghdad (14/108), al-‘Uqaili di dalam adh-Dhu’afa (2/14) dan Ibnu Jauzi di dalam al-Maudhu’at (2/626). Rujuk: al-Lali’ al-Masnu’ah (1/444), Tanzih asy-Syariat (2/31) dan al-Fawaid al-Majmu’ah (ms 414).

RUJUKAN

  1. Ibn Qayyim Al-Jawziyyah. Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘Īf. Ditahqiq oleh ‘Abd Al-Fattāḥ Abu Ghuddah. Ḥalab: Maktabah Al-Maṭbū‘ah Al-Islāmiyyah, 1970.
  2. Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu. Disunting oleh Solehah Abu Bakar. Selangor: Kemilau Publika, 2015.
 MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan seorang penaja yang menaja Projek Al-Manar Al-Munif yang dijalankan oleh Semakhadis.com. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan buat penaja tersebut dan warga tim semakhadis.com. Aamiin! Mohon maklumkan kepada admin@semakhadis.com sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

beacon