Jauhkan daripadaku orang-orang Sudan, kerana sesungguhnya mereka adalah hitam kulitnya disebabkan dosa perutnya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

دعوني من السودان إنما الأسود لبطنه وفرجه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jauhkan daripadaku orang-orang Sudan, kerana sesungguhnya mereka adalah hitam kulitnya disebabkan dosa perutnya dan kemaluannya.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Ibn Qayyim al-Jawziyah (m. 751H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘īf, di halaman 101, hadis nombor 187. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

ومنها: 17- أحاديث ذم الحبشة والسودان كلها كذب…وحديث "دعوني من السودان إنما الأسود لبطنه وفرجه".

Hadis-hadis celaan kepada orang Habsyah dan Sudan kesemuanya palsu…dan hadis:
دَعُونِي مِنَ السُّودَانِ إِنَّمَا الأَسْوَدُ لِبَطْنِهِ وَفَرْجِهِ
“Jauhkan daripadaku orang-orang Sudan, kerana sesungguhnya mereka adalah hitam kulitnya disebabkan dosa perutnya dan kemaluannya.”

RUJUKAN

Ibn Qayyim Al-Jawziyyah. (1970). Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘īf (‘Abd Al-Fattāḥ Abu Ghuddah, Ed.). Ḥalab: Maktabah Al-Maṭbū‘ah Al-Islāmiyyah.

Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu. Edited by Solehah Abu Bakar. Selangor: Kemilau Publika, 2015.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan seorang hamba Allah dan kemudian ditambahbaik melalui tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Sdn Bhd, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.