Jauhilah kamu dari al-Qasamah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إياكم ‌والقسامة، قالوا: وما القسامة؟ قال: الرجل يكون على الفئام من الناس فيأخذ من حظ هذا ومن حظ هذا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jauhilah kamu dari al-Qasamah. Mereka bertanya: Apakah itu al-Qasamah? Baginda bersabda: Seseorang yang berada dalam kaum dengan manusia, lalu dia mengambil bahagian dari kaum ini, dan sebahagian.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 783, hadis nombor 4022. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن عطاء أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: إياكم ‌والقسامة، قالوا: وما القسامة؟ قال: الرجل يكون على الفئام من الناس فيأخذ من حظ هذا ومن حظ هذا. [د، ابن خزيمة في ((الحديث علي بن حجر السعدي))، البغوي، ((الضعيفة)) (2478)]

(Lemah) Daripada Atha’, bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Jauhilah kamu dari al-Qasamah." Mereka bertanya: Apakah itu al-Qasamah? Baginda bersabda: “Seseorang yang berada dalam kaum dengan manusia, lalu dia mengambil bahagian dari kaum ini, dan sebahagian.” [Riwayat Abu Daud dalam al-Sunan, Ibn Khuzaimah dalam Hadis Ali bin Hajar al-Sa’di, al-Baghawi dalam Syarh al-Sunnah. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 2478]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.