Jauhilah kalian akan batu tanah haram dalam pembinaan

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

اتقوا الحجر الحرام في البنيان؛ فإنه أساس الخراب.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jauhilah kalian akan batu tanah haram dalam pembinaan; kerana sesungguhnya ia merupakan asas keruntuhan.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1978, hadis nombor 9898. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن ابن عمر -رضي الله عنهما- مرفوعا: ((اتقوا الحجر الحرام في البنيان؛ فإنه أساس الخراب)).
[أبو نعيم في ((الأخبار))، خط، فر، القضاعي، ابن عساكر، ((الضعيفة)) (1699)]

(Lemah) Daripada Ibn ‘Umar RA secara marfū‘ (disandarkan kepada Nabi SAW): Jauhilah kalian akan batu tanah haram dalam pembinaan; kerana sesungguhnya ia merupakan asas keruntuhan.
[Riwayat Abū Nu‘aim dalam Akhbār Aṣbahān, al-Khaṭīb dalam Tārīkh Baghdād, al-Dailami dalam Musnad al-Firdaws, al-Quḍā‘ī dalam Musnad al-Shihāb, Ibn ‘Asākir dalam Tārīkh Dimashq. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 1699]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.