Janganlah tangan kamu menyentuh pakaian

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

لا تمسح يدك بثوب من لا تكسوه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Janganlah tangan kamu menyentuh pakaian sesiapa yang kamu tidak memakaikannya.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 94, hadis nombor 481. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن أبي بكرة – رضي الله عنه – مرفوعا: لا تمسح يدك بثوب من لا تكسوه.
[أبو نعيم في ((أخبار أصبهان))، خط، ((الضعيفة)) (4796)]

(Sangat Lemah)
Daripada Abū Bakrah RA secara marfū‘ (disandarkan kepada Nabi SAW): “Janganlah tangan kamu menyentuh pakaian sesiapa yang kamu tidak memakaikannya.”
[Diriwayatkan oleh Abū Nu‘aym dalam Akhbār Aṣbahān, al-Khaṭīb dalam Tārīkh Baghdād. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 4796]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.