Janganlah mencacinya (kutu)

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

لا تسبوها؛ فنعمت الدابة؛ فإنها أيقظتكم لذكر الله.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Janganlah mencacinya (kutu). Ia adalah sebaik-baik binatang, kerana ia mengejutkan kalian untuk berzikir kepada Allah.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 418, hadis nombor 2255. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن علي بن أبي طالب – رضي الله عنه -، قال: نزلنا منزلا فآذتنا البراغيث فسببناها: فقال رسول الله ﷺ: «لا تسُبُّوها؛ فنعمتِ الدابةُ؛ فإنها أيقظتكُم لذكرِ اللهِ». [طب، «الضعيفة» (5273)].

(Palsu) Daripada Ali bin Abu Talib RA, beliau berkata: Kami pernah menetap pada suatu tempat lalu kami diganggu oleh kutu, lantas kami mencacinya. Rasulullah ﷺ pun bersabda: "Janganlah mencacinya (kutu). Ia adalah sebaik-baik binatang, kerana ia mengejutkan kalian untuk berzikir kepada Allah". [Diriwayatkan oleh al Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5273].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.