Janganlah kamu memukul hamba-hamba wanita kamu

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

لا تضربوا إماءكم على كسر إنائكم فإن لها آجالا كآجال الناس.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Janganlah kamu memukul hamba-hamba wanita kamu disebabkan pecahnya bekas-bekas kamu. Kerana baginya (bekas-bekas) juga tempoh tamat sama seperti ajal manusia.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 165, hadis nombor 827. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر)
عن أنس -رضي الله عنه-، قال: قال صلى الله عليه وسلم: لا تضربوا إماءكم على كسر إنائكم فإن لها آجالا كآجال الناس.
[ابن حبان في ((الضعفاء)) -معلقا-، ابن الجوزي في ((العلل))، ((الضعيفة)) (6840)]

(Munkar)
Daripada Anas RA, beliau berkata: Nabi SAW bersabda: Janganlah kamu memukul hamba-hamba wanita kamu disebabkan pecahnya bekas-bekas kamu. Kerana baginya (bekas-bekas) juga tempoh tamat sama seperti ajal manusia.
[Riwayat Ibn Hibban dalam al-Dhu’afa’ -secara Mua’allaq-, Ibn al-Jauzi dalam al-’Ilal. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6840]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.