Janganlah kalian menumpang cahaya dengan api ahli kesyirikan

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

لا تستضيئوا بنار أهل الشرك، ولا تنقشوا في خواتيمكم عربيا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Janganlah kalian menumpang cahaya dengan api ahli kesyirikan dan janganlah kalian mengukir pada cincin-cincin kalian tanda Arab (yakni dengan mengukir nama Muhammad).

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 495, hadis nombor 2659. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أنس بن مالك -رضي الله عنه-، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((لا تستضيئوا بنار أهل الشرك، ولا تنقشوا في خواتيمكم عربيا)).[ن، حم، ابن جرير، ((الضعيفة)) (4781)].

(Lemah)
Daripada Anas bin Malik RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Janganlah kalian menumpang cahaya dengan api ahli kesyirikan dan janganlah kalian mengukir pada cincin-cincin kalian tanda Arab (yakni dengan mengukir nama Muhammad).
[Riwayat al-Nasa’i dalam Sunan, Ahmad dalam Musnad dan Ibn Jarir. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 4781].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.