Janganlah kalian menghina Maiz (akibat perbuatannya berzina)

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

لا تسبوا ماعزا. يعني: بعد أن رجم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Janganlah kalian menghina Maiz (akibat perbuatannya berzina), setelah dia direjam (kerana dia telah bertaubat).

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 210, hadis nombor 1108. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أبي الفيل، قال: قال رسول الله – صلى الله عليه وسلم -: ((لا تسبوا ماعزا. يعني: بعد أن رجم)). [البزار، ((الضعيفة)) (4133)]

(Lemah)
Daripada Abu al-Fil beliau berkata, Rasulullah bersabda: Janganlah kalian menghina Maiz (akibat perbuatannya berzina), setelah dia direjam (kerana dia telah bertaubat).
[Riwayat al-Bazzar. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 4133]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.