Jangan kalian memukul anak-anak kalian yang menangis

TEKS BAHASA ARAB

لا تضربوا أولادكم على بكائهم فبكاء الصبي أربعة أشهر شهادة أن لا إله إلا الله وأربعة أشهر الصلاة على محمد صلى الله عليه وسلم وأربعة أشهر دعاء لوالديه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jangan kalian memukul anak-anak kalian yang menangis. Tangisan kanak-kanak adalah merupakan empat bulan penyaksian (syahadah) La illaha Illah, empat bulan selawat ke atas Nabi dan empat bulan doa untuk kedua ayah dan ibunya.

STATUS

Terdapat jalur riwayat lain

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh al-Fattanī (m.986 H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Taẓkirah Al-Mawḍū’āt, di halaman 130. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

فِي اللآلئ «لَا تَضْرِبُوا أَوْلادَكُمْ عَلَى بُكَائِهِمْ فَبُكَاءُ الصَّبِيِّ أَرْبَعَةُ أَشْهُرٍ شَهَادَةُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَأَرْبَعَةُ أَشْهُرٍ الصَّلاةُ عَلَى مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَأَرْبَعَةُ أشهر دُعَاء لوَالِديهِ» قَالَ الْخَطِيب مُنْكرا جدا وَقَالَ ابْن حجر مَوْضُوع بِلَا ريب: قلت لَهُ طَرِيق آخر.

Dalam kitab al-La’ali menyebut:
Maksudnya: “Jangan kalian memukul anak-anak kalian yang menangis. Tangisan kanak-kanak adalah merupakan empat bulan penyaksian (syahadah) La illaha Illah, empat bulan selawat ke atas Nabi dan empat bulan doa untuk kedua ayah dan ibunya.”
al-Khatib berkata: Hadith ini adalah hadith munkar jiddan (terlalu munkar). Ibn Hajar berkata: Hadith ini adalah palsu tanpa ragu-ragu lagi. Saya katakan: Ia mempunyai jalur periwayatan yang lain.

RUJUKAN

Muḥammad Ṭāhir bin ‘Alī Al-Fattanī. (1343). Taẓkirah Al-Mawḍū’āt. Idārah Al-Ṭibā‘ah Al-Munīrah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Sdn Bhd, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs