Jadilah orang alim, atau pelajar, atau pendengar atau kekasih, jangan menjadi golongan kelima, dan kamu akan binasa

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

اغد عالما أو متعلما أو مستمعا أو محبا ولا تكن الخامسة فتهلك.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jadilah orang alim (orang berilmu), atau pelajar, atau pendengar atau kekasih, jangan menjadi golongan kelima, dan kamu akan binasa.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1252, hadis nombor 6393. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أبي بكرة رضي الله عنه مرفوعا: اغد عالما أو متعلما أو مستمعا أو محبا ولا تكن الخامسة فتهلك.
[البزار، عبد الرحمن بن نصر الدمشقي في ((الفوائد))، طص، طس، حل، خط، هب، عبد الغني المقدسي في ((العلم))، ((الضعيفة)) (2836)]

(Lemah)
Daripada Abi Bakrah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Jadilah orang alim (orang berilmu), atau pelajar, atau pendengar atau kekasih, jangan menjadi golongan kelima, dan kamu akan binasa.
[Riwayat al-Bazzar, 'Abd al-Rahman bin Nasr al-Dimashqi dalam al-Fawa'id, al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Saghir, al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Awsat, Abu Nu'aim dalam Hilyah al-Awliya', al-Khatib al-Baghdadi dalam Tarikh Baghdad, al-Baihaqi dalam Shu'ab al-Iman, 'Abd al-Ghani al-Maqdisi dalam al-'Ilm. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 2836]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam?

Daftar segera di KUIPs.