Jadikanlah selipar-selipar agar mempunyai tali

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

قابلوا النعال.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jadikanlah selipar-selipar agar mempunyai tali.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1206, hadis nombor 6132. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن إبراهيم الطائفي رضي الله عنه، قال: سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم بمنى يقول: قابلوا النعال.
[الروياني، ((الضعيفة)) (4030)]

(Lemah)
Daripada Ibrahim al-Ta’ifiy RA, katanya: Aku pernah mendengar Rasulullah SAW bersabda di Mina: Jadikanlah selipar-selipar agar mempunyai tali.
[Riwayat al-Ruyani. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4030]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.