Isa Bin Maryam akan turun kepada lapan ratus orang lelaki

TEKS BAHASA ARAB

ينزل عيسى ابن مريم على ثمانمائة رجل ، وأربعمائة امرأة ، خيار من على الأرض ، وأصلح من مضى.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Isa Bin Maryam akan turun kepada lapan ratus orang lelaki, empat ratus perempuan, mereka merupakan yang terpilih berada di bumi dan yang paling baik daripada yang lepas.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1712, hadis nombor 8611. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن أبي هريرة رفعه: (يَنْزِلُ عيسى ابنُ مريمَ على ثمانمائةِ رجلٍ، وأربعمائةِ امرأةٍ، خيارُ مَنْ على الأرضِ، وأصلحُ مَنْ مضى).
[فر، ((الضعيفة)) (6251)]

(Palsu)
Daripada Abi Hurairah RA, beliau menyandarkan kepada Rasulullah SAW: “Isa Bin Maryam akan turun kepada lapan ratus orang lelaki, empat ratus perempuan, mereka merupakan yang terpilih berada di bumi dan yang paling baik daripada yang lepas.”
[Riwayat al-Dailami dalam al-Firdaus. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 6352]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs