I'rablah kalam agar kamu mampu I'rab al-Qur'an

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

أعربوا الكلام، كي تعربوا القرآن.

TEKS BAHASA MALAYSIA

I’rablah kalam (melodi) agar kamu mampu I’rab al-Qur’an.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1414, hadis nombor 7174. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر)
عن أبي جعفر قال: قال رسول الله ﷺ: أعربوا الكلام، كي تعربوا القرآن.
[أبو عبيد في ((غريب الحديث))، الأنباري في ((الوقف والإبتداء))، ((الضعيفة)) (1347)]

(Munkar)
Daripada Abi Ja’far, katanya: Rasulullah SAW bersabda: I’rablah kalam (melodi) agar kamu mampu I’rab al-Qur’an.
[Riwayat Abu 'Ubaid dalam Gharib al-Hadith dan al-Anbari dalam al-Waqf Wa al-Ibtida'. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 1347]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.