Berzikirlah kepada Allah dengan zikir yang lesu

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

اذكروا الله ذكرا خاملا، فقيل: وما الذكر الخامل؟ قال: الذكر الخفي.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Berzikirlah kepada Allah dengan zikir yang lesu. Dikatakan kepadanya: Apakah itu ingatan yang lesu? Dia menjawab: Zikir yang tersembunyi.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2005, hadis nombor 10059. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن ضمرة بن حبيب – قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: اذكروا الله ذكرا خاملا، فقيل: وما الذكر الخامل؟ قال: ‌الذكر ‌الخفي.
[ابن المبارك، ((الضعيفة)) (2722)]

(Lemah)
Daripada Dhamrah bin Habib berkata: Rasulullah SAW bersabda: Berzikirlah kepada Allah dengan zikir yang lesu. Dikatakan kepadanya: Apakah itu ingatan yang lesu? Dia menjawab: Zikir yang tersembunyi.
[Riwayat Ibn al-Mubarak dalam kitab al-Zuhd. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 2722]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.