Iman itu adalah kebersihan dari perkara-perkara haram, kebersihan dari sifat-sifat tamak

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

الإيمان عفيف عن المحارم، عفيف عن المطامع.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Iman itu adalah kebersihan dari perkara-perkara haram, kebersihan dari sifat-sifat tamak.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1997, hadis nombor 10008. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن محمد بن النضر الحارثي، قال: قال رسول الله ﷺ: «الإيمان عفيف عن المحارم، عفيف عن المطامع».
[حل، «الضعيفة» (2272)].

(Lemah)
Daripada Muhammad bin an-Nadhar al-Harithi, dia berkata: Telah bersabda Rasulullah SAW: “Iman itu adalah kebersihan dari perkara-perkara haram, kebersihan dari sifat-sifat tamak”.
[Riwayat al-Hilyah. Lihat Silsilah al-Da’ifah no. 2272].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.