Imam mempunyai dua saktah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

للإمام سكتتان، فاغتنموا القراءة فيهما بفاتحة الكتاب.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Imam mempunyai dua saktah (waktu diam sebentar). Maka rebutlah waktu itu dengan bacaan surah al-Fatihah pada kedua-duanya.

STATUS

Tidak ada asal baginya

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 353, hadis nombor 1869. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(لا أصل له مرفوعا) «للِْإِمامِ سَكْتتانِ، فاغتنموا القِراءةَ فيهما بفاتحةِ الكِتابِ». [«الضعيفة» (546)].

(Tiada Asal Baginya Secara Marfu’) "Imam mempunyai dua saktah (waktu diam sebentar). Maka rebutlah waktu itu dengan bacaan surah al-Fatihah pada kedua-duanya". [Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 546].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.