Hikmah itu terdapat sepuluh bahagian, sembilan daripadanya adalah mengasingkan diri dan satunya pada diam

TEKS BAHASA ARAB

الحكمة عشرة أجزاء، تسعة منها في العزلة، وواحد في الصمت.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hikmah itu terdapat sepuluh bahagian, sembilan daripadanya adalah mengasingkan diri dan satunya pada diam.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1265, hadis nombor 6466. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن أبي هريرة رضي الله عنه، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: الحكمة عشرة أجزاء، تسعة منها في العزلة، وواحد في الصمت.
[عد، البيهقي في ((الزهد الكبير))، فر، ((الضعيفة)) (3526)]

(Sangat Lemah)
Daripada Abu Hurairah RA, katanya: Rasulullah SAW bersabda: Hikmah itu terdapat sepuluh bahagian, sembilan daripadanya adalah mengasingkan diri dan satunya pada diam.
[Riwayat Ibn 'Adi dalam al-Kāmil fī al-Ḍu‘afā’, al-Baihaqi dalam al-Zuhd al-Kabir, al-Daylamī dalam Musnad Firdaws. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3526]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs