Hijrah yang terbaik dari dua hijrah adalah hijrah al-Batah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

أفضل الهجرتين الهجرة الباتة؛ والهجرة الباتة: أن تثبت مع رسول الله، وهجرة البادية: أن ترجع إلى باديتك. وعليك السمع والطاعة، في عسرك ويسرك، ومكرهك ومنشطك، وأثرة عليك.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hijrah yang terbaik dari dua hijrah adalah hijrah al-Battah. Hijrah al-Battah itu adalah engkau kekal bersama Rasulullah manakala hijrah al-Badiah pula adalah engkau pula ke kampungmu. Hendaklah kamu mendengar dan taat, pada waktu susah dan senang, benci atau ketika hak orang lain didahulukan ke atas hakmu.

STATUS

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 855, hadis nombor 4378. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف بهذا السياق) عن واثلة بن الأسقع -رضي الله عنه- قال: ((أفضل الهجرتين الهجرة الباتة؛ والهجرة الباتة: أن تثبت مع رسول الله، وهجرة البادية: أن ترجع إلى باديتك. وعليك السمع والطاعة، في عسرك ويسرك، ومكرهك ومنشطك، وأثرة عليك)). [طب، ((الضعيفة)) (6948)].

(Lemah dengan konteks ini)
Daripada Wathilah bin al-Asqa’ RA berkata: “Hijrah yang terbaik dari dua hijrah adalah hijrah al-Battah. Hijrah al-Battah itu adalah engkau kekal bersama Rasulullah manakala hijrah al-Badiah pula adalah engkau pula ke kampungmu. Hendaklah kamu mendengar dan taat, pada waktu susah dan senang, benci atau ketika hak orang lain didahulukan ke atas hakmu.”
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6948].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.