Hiasilah dua hari raya dengan tahlil, taqdis (mensucikan Allah), tahmid (memuji Allah) dan bertakbir (membesarkan Allah)

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

زينوا العيدين بالتهليل، والتقديس، والتحميد، والتكبير.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hiasilah dua Hari Raya dengan tahlil, taqdis (mensucikan Allah), tahmid (memuji Allah) dan bertakbir (membesarkan Allah).

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 282, hadis nombor 1469. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن أنس – رضي الله عنه – مرفوعا: ((زينوا العيدين بالتهليل، والتقديس، والتحميد، والتكبير)).
[حل، زاهر الشحامي في ((تحفة العيد))، أبو الحسن النرسي في ((حديث أبي بن معروف))، ((الضعيفة)) (3672)]

(Palsu) Daripada Anas RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Hiasilah dua Hari Raya dengan tahlil, taqdis (mensucikan Allah), tahmid (memuji Allah) dan bertakbir (membesarkan Allah).
[Riwayat Al-Hilyah al-Awliya’ oleh Abi Nu'aim, Tuhfah al-‘Ied oleh Zahir al-Syahhami, hadith Abi bin Ma’ruf oleh Abu Al-Hasan al-Narsi. Lihat Silsilah al-Da‘īfah, no. 3672]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs