Hendaklah kamu saling memberi hadiah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

تهادوا تحابوا، وتصافحوا يذهب الغل عنكم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hendaklah kamu saling memberi hadiah, nescaya kamu akan saling mencintai. Dan hendaklah kamu saling berjabat tangan, nescaya akan hilang perasaan benci daripada diri kamu.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 158 hadis nombor 788. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أبي هريرة رضي الله عنه، قال: قال صلى الله عليه وسلم: تهادوا تحابوا، وتصافحوا يذهب الغل عنكم.
[ابن عساكر، ((الضعيفة)) (7157/م)]

(Lemah)
Daripada Abu Hurairah RA beliau berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda: Hendaklah kamu saling memberi hadiah, nescaya kamu akan saling mencintai. Dan hendaklah kamu saling berjabat tangan, nescaya akan hilang perasaan benci daripada diri kamu.
[Riwayat Ibn ‘Asakir. Lihat Silsilah al-Da‘īfah, no. 7157/م]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.