Hendaklah kalian berperang, maka kalian akan memperoleh ghanimah (harta rampasan perang)

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

اغزوا تغنموا، وصوموا تصحوا، وسافروا تستغنوا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hendaklah kalian berperang, maka kalian akan memperoleh ghanimah (harta rampasan perang), hendaklah kalian berpuasa, maka kalian akan sihat, hendaklah kalian bermusafir, maka kalian akan diberikan kecukupan.

STATUS

Munkar dengan lafaz (konteks) ini

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1181, hadis nombor 5987. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر بهذا السياق) عن أبي هريرة – رضي الله عنه – مرفوعا: ((اغزوا تغنموا، وصوموا تصحوا، وسافروا تستغنوا)). [عق، طس، ((الضعيفة)) (5188)].

(Munkar dengan lafaz (konteks) ini)
Daripada Abu Hurairah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Hendaklah kalian berperang, maka kalian akan memperoleh ghanimah (harta rampasan perang), hendaklah kalian berpuasa, maka kalian akan sihat, hendaklah kalian bermusafir, maka kalian akan diberikan kecukupan.
[Riwayat al-‘Uqayli dalam al-Du’afa al-Kabir, dan al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Da’ifah; no. 5188]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.