Hari kiamat berlaku apabila al-Quran diangkat

TEKS BAHASA ARAB

لا تقوم الساعة حتى يرفع الركن والقرآن.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidak akan berlaku hari kiamat hinggalah rukun (bucu Ka’abah) dan al-Quran diangkat (tidak diamalkan lagi).

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1325, hadis nombor 6768. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن جابر رضي الله عنه مرفوعا: لا تقوم الساعة حتى يرفع الركن والقرآن.
[أبو بكر المقرئ في ((الفوائد))، الحازمي في ((الفيصل))، ((الضعيفة)) (2503)]

(Lemah)
Daripada Jabir RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Tidak akan berlaku hari kiamat hinggalah rukun (kewajipan) dan al-Quran diangkat (tidak diamalkan lagi).
[Riwayat Abu Bakr al-Muqri' dalam al-Fawa'id, al-Hazimi dalam al-Faisal. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 2503]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs