Hak seorang bapa terhadap anaknya adalah mempercantik nama anak

TEKS BAHASA ARAB

حق الولد على والده أن يحسن اسمه، ويعلمه الكتاب، ويزوجه إن أدرك.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hak seorang bapa terhadap anaknya adalah mempercantik nama anak, mengajar anak al-Kitab (al-Quran), dan mengahwinkannya ketika dia telah mengetahui (matang).

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 936, hadis nombor 4817. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن أبي هريرة – رضي الله عنه – مرفوعا: ((حق الولد على والده أن يحسن اسمه، ويعلمه الكتاب، ويزوجه إن أدرك)).
[الأصبهاني، فر، ((الضعيفة)) (3494)].

(Sangat Lemah)
Daripada Abu Hurairah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Hak seorang bapa terhadap anaknya adalah mempercantik nama anak, mengajar anak al-Kitab (al-Quran), dan mengahwinkannya ketika dia telah mengetahui (matang).
[Riwayat al-Asbahani, al-Dailami dalam Musnad al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3494].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Telekom Malaysia, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.