Hak seorang bapa keatas anaknya adalah mengajarkannya kitab Allah

TEKS BAHASA ARAB

حق الولد على والده أن يعلمه كتاب الله، والسباحة، والرمي، وأن يورثه طيباً.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hak seorang bapa keatas anaknya adalah mengajarkannya kitab Allah, berenang, melempar dan mewariskan untuknya sesuatu yang baik.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 936, hadis nombor 4818. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن أبي رافع – رضي الله عنه – مرفوعا: ((حق الولد على والده أن يعلمه كتاب الله، والسباحة، والرمي، وأن يورثه طيباً)).
[حل، فر، ((الضعيفة)) (3495)].

(Sangat Lemah)
Daripada Abu Rafi’ RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Hak seorang bapa keatas anaknya adalah mengajarkannya kitab Allah, berenang, melempar dan mewariskan untuknya sesuatu yang baik.
[Riwayat Abu Naim dalam al-Hilyah, al-Dailami dalam Musnad al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3495].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs