Hajar al-Aswad berteriak kepada Allah

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

عج حجر إلى الله – تعالى – فقال: إلهي وسيدي عبدتك منذ كذا وكذا سنة (وفي رواية: ألف سنة)، ثم جعلتني في أس كنيف؟ فقال: أو ما ترضى أن عدلت بك عن مجالس القضاة؟

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hajar al-Aswad berteriak kepada Allah dan berkata: Tuhanku dan tuanku, aku telah beribadah kepadamu sejak dari sekian sekian tahun (dalam riwayat: 1000 tahun), kemudian engkau meletakkan aku pada bekas yang kecil? Lalu Allah berfirman: Tidakkah engkau mahu jika Aku alihkan engkau dari tempat pertemuan para penguasa?

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 768, hadis nombor 3923. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن أبي هريرة -رضي الله عنه – مرفوعاً: ((عج حجر إلى الله – تعالى – فقال: إلهي وسيدي عبدتك منذ كذا وكذا سنة (وفي رواية: ألف سنة)، ثم جعلتني في أس كنيف؟ فقال: أو ما ترضى أن عدلت بك عن مجالس القضاة؟)). [تمام، في «الفوائد» ابن عساكر، «الضعيفة» (658)].

(Palsu) Daripada Abu Hurairah RA secara marfu: Hajar al-Aswad berteriak kepada Allah dan berkata: Tuhanku dan tuanku, aku telah beribadah kepadamu sejak dari sekian sekian tahun (dalam riwayat: 1000 tahun), kemudian engkau meletakkan aku pada bekas yang kecil? Lalu Allah berfirman: Tidakkah engkau mahu jika Aku alihkan engkau dari tempat pertemuan para penguasa? [Riwayat Al-Razi dalam al-Fawaid, Ibn Asakir dalam Tarikh Dimasyq. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 658]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.