Hadis yang memuji Kota Baghdad dan sungai Tigris (Dajlah), Kota Basrah, Kota Kufah, Kota Marwu dan Qazwin, Kota Asqalan, Kota Iskandariah, Kota Nasibin dan Kota Antakiya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

حديث في مدح بغداد أو ذمها والبصرة والكوفة ومرو وعسقلان والإسكندرية ونصيبين وأنطاكية.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadis yang memuji Kota Baghdad dan sungai Tigris (Dajlah), Kota Basrah, Kota Kufah, Kota Marwu dan Qazwin, Kota Asqalan, Kota Iskandariah, Kota Nasibin dan Kota Antakiya.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Ibn Qayyim al-Jawziyah (m. 751H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘īf, di halaman 117, hadis nombor 256. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

وكل حديث في مدح بغداد أو ذمها والبصرة والكوفة ومرو وعسقلان والإسكندرية ونصيبين وأنطاكية فهو كذب.

Semua hadis yang memuji Kota Baghdad dan sungai Tigris (Dajlah), Kota Basrah, Kota Kufah, Kota Marwu dan Qazwin, Kota Asqalan, Kota Iskandariah, Kota Nasibin dan Kota Antakiya adalah dusta.

RUJUKAN

Ibn Qayyim Al-Jawziyyah. (1970). Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘īf (‘Abd Al-Fattāḥ Abu Ghuddah, Ed.). Ḥalab: Maktabah Al-Maṭbū‘ah Al-Islāmiyyah.

Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu. Edited by Solehah Abu Bakar. Selangor: Kemilau Publika, 2015.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan seorang hamba Allah dan kemudian ditambahbaik melalui tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Sdn Bhd, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.