Gila tidaklah membuatkan seseorang hilang akal

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

الجن لا تخبل أحدا في بيته عتيق من الخيل.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Gila tidaklah membuatkan seseorang hilang akal di rumahnya yang lama, tapi kuda mampu (membuatkan orang gila).

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1830, hadis nombor 9232. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن عريب عن رسول الله – صلى الله عليه وسلم – أنه قال: (الجن لا تخبل أحداً في بيته عتيق من الخيل). [ابن سعد، ((الضعيفة)) (3475)]

(Palsu) Daripada ‘Arib, daripada Rasulullah SAW berkata: Gila tidaklah membuatkan seseorang hilang akal di rumahnya yang lama, tapi kuda mampu (membuatkan orang gila). [Riwayat Ibn Sa’ad. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 3475]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.