Fitnah akan terjadi pada akhir zaman

TEKS BAHASA ARAB

تكون في آخر الزمان فتنة؛ يخلص الناس فيها كما يخلص الذهب في المعدن – قال علي: وما أدري يومئذ ما المعدن؟ -؛ فلا تسبوا أهل الشام، ولكن سبوا شرارهم؛ فإن منهم الأبدال.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Fitnah akan terjadi pada akhir zaman. Manusia akan dibebaskan dari fitnah tersebut sebagaimana emas diekstrak daripada mineral logam. -Ali berkata: Aku tak tahu apakah itu logam mineral.-; Janganlah kalian cela penduduk Syam tetapi kutuklah perbuatan buruk mereka. Sesungguhnya dalam kalangan mereka ada wali Abdal.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1882, hadis nombor 9478. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن علي بن أبي طالب رضي الله عنه -: أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: ((تكون في آخر الزمان فتنة؛ يخلص الناس فيها كما يخلص الذهب في المعدن – قال علي: وما أدري يومئذ ما المعدن؟ -؛ فلا تسبوا أهل الشام، ولكن سبوا شرارهم؛ فإن منهم الأبدال)). [ابن عساكر، (الضعيفة) (4779)]

(Lemah) Daripada Ali bin Abi Thalib RA: bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Fitnah akan terjadi pada akhir zaman. Manusia akan dibebaskan dari fitnah tersebut sebagaimana emas diekstrak daripada mineral logam. -Ali berkata: Aku tak tahu apakah itu logam mineral.-; Janganlah kalian cela penduduk Syam tetapi kutuklah perbuatan buruk mereka. Sesungguhnya dalam kalangan mereka ada wali Abdal." [Riwayat Ibn ‘Asakir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 4779]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs