Empat individu yang mustajab doa mereka

TEKS BAHASA ARAB

أربع دعوتهم مستجابة: الإمام العادل، والرجل يدعو لأخيه بظهر الغيب، ودعوة المظلوم، ورجل يدعو لوالديه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Empat individu yang mustajab doa mereka: Pemimpin yang adil, seorang lelaki yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan saudaranya, doa orang yang dizalimi, dan doa seorang lelaki kepada kedua ibubapanya.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 44, hadis nombor 175. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن واثلة بن الأسقع – رضي الله عنه – مرفوعا: ((أربع دعوتهم مستجابة: الإمام العادل، والرجل يدعو لأخيه بظهر الغيب، ودعوة المظلوم، ورجل يدعو لوالديه)).
[ابن منده، الضياء في ((المنتقى من مسموعاته بمرو))، ((الضعيفة)) (2738)]

(Sangat Lemah) Daripada Wāthilah ibn al-Asqa‘ RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Empat individu yang mustajab doa mereka: Pemimpin yang adil, seorang lelaki yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan saudaranya, doa orang yang dizalimi, dan doa seorang lelaki kepada kedua ibubapanya.
[Riwayat Ibn Mandah dalam al-Ma‘rifah, Al-Ḍiyā’ dalam al-Muntaqā min Masmū‘ātih bi Marw. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 2738]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs