Empat golongan yang akan diberikan ganjaran kepada mereka sebanyak dua kali

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

أربعة يؤتون أجورهم مرتين: أزواج رسول الله صلى الله عليه وسلم. ومن أسلم من أهل الكتاب. ورجل كانت عنده أمة فأعجبته؛ فأعتقها، ثم تزوجها. وعبد مملوك أدى حق الله وحق سادته.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Empat golongan yang akan diberikan ganjaran kepada mereka sebanyak dua kali. (Iaitu): Para isteri Rasulullah SAW, mereka yang memeluk Islam dari kalangan ahli kitab, seorang lelaki yang memiliki hamba perempuan lalu dia berasa suka kepadanya dan dia membebaskannya kemudian dia berkahwin dengannya, dan seorang hamba tawanan yang menunaikan hak Allah serta hak tuannya.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 142, hadis nombor 713. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن أبي أمامة رضي الله عنه، قال: قال صلى الله عليه وسلم: ((أربعة يؤتون أجورهم مرتين: أزواج رسول الله صلى الله عليه وسلم. ومن أسلم من أهل الكتاب. ورجل كانت عنده أمة فأعجبته؛ فأعتقها، ثم تزوجها. وعبد مملوك أدى حق الله وحق سادته.)). [طب، ((الضعيفة)) (7005)]

(Munkar)
Daripada Abū Umāmah RA, beliau berkata: Nabi SAW bersabda: Empat golongan yang akan diberikan ganjaran kepada mereka sebanyak dua kali. (Iaitu): Para isteri Rasulullah SAW, mereka yang memeluk Islam dari kalangan ahli kitab, seorang lelaki yang memiliki hamba perempuan lalu dia berasa suka kepadanya dan dia membebaskannya kemudian dia berkahwin dengannya, dan seorang hamba tawanan yang menunaikan hak Allah serta hak tuannya.
[Riwayat al-Ṭabarānī dalam al-Mu‘jam al-Kabīr. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 7005]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.