Duduk di atas katil wanita yang ketiadaan suaminya, Allah melingkarinya dengan ular pada hari kiamat

TEKS BAHASA ARAB

من قعد على فراش مغيبة؛ قيض الله له يوم القيامة ثعبانا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang duduk di atas katil wanita yang ketiadaan suaminya, Allah melingkarinya dengan ular pada hari kiamat.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1346, hadis nombor 6878. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أبي قتادة رضي الله عنه مرفوعاً: من قعد على فراش مغيبة؛ قيض الله له يوم القيامة ثعبانا.
[حم، ((الضعيفة)) (4637)].

(Lemah)
Daripada Abi Qatadah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sesiapa yang duduk di atas katil wanita yang ketiadaan suaminya, Allah melingkarinya dengan ular pada hari kiamat.
[Riwayat Ahmad dalam al-Musnad. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4637]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs