Dua orang lelaki daripada kalangan umatku akan bertemu dengan Isa bin Maryam

TEKS BAHASA ARAB

سيدرك رجلان من أمتي عيسى ابن مريم ويشهدان قتال الدجال.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Dua orang lelaki daripada kalangan umatku akan bertemu dengan Isa bin Maryam dan menyaksikan pembunuhan Dajjal.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 994, hadis nombor 5124. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أنس رضي الله عنه مرفوعا: سيدرك رجلان من أمتي عيسى ابن مريم ويشهدان قتال الدجال. [ك، فر، الضعيفة (3716)].

(Lemah) Daripada Anas RA, beliau meriwayatkan secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Dua orang lelaki daripada kalangan umatku akan bertemu dengan Isa bin Maryam dan menyaksikan pembunuhan Dajjal. [Riwayat al-Mustadrak al-Hakim dan al-Firdausi oleh al-Dailami. Lihat Silsilah al-Dha’ifah, no. 3716]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs