Dia mendudukkan aku di atas pelamin bersama-Nya

TEKS BAHASA ARAB

{عسى أن يبعثك ربك مقاما محمودا} ؛ قال: يجلسني معه على السرير.

TEKS BAHASA MALAYSIA

{Mudah-mudahan Tuhanmu akan membangkitkan kamu di posisi yang terpuji}. Baginda bersanda: Dia mendudukkan aku di atas pelamin bersama-Nya.

STATUS

Batil

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1095, hadis nombor 5559. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(باطل) عن ابن عمر رضي الله عنهما قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ﴿عَسَىٰٓ أَن يَبۡعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامٗا مَّحۡمُودٗا﴾ قال: يُجْلِسُني معه على السريرِ. [فر، الضعيفة (6465)].

(Batil) Daripada Ibn ‘Umar RA, beliau berkata, Rasulullah SAW bersabda tentang ayat: {Mudah-mudahan Tuhanmu akan membangkitkan kamu di posisi yang terpuji}, Baginda bersabda : Dia mendudukkan aku di atas pelamin bersama-Nya. [Riwayat al-Dailami dalam al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Dha‘ifah, no. 6465]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs