Di dalam syurga ada pokok yang berasal daripada emas

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

قال أبو هريرة: في الجنة شجرة أصلها من ذهب، وأغصانها الفضة، وثمرها الياقوت والزبرجد، ينبعث لها ريح؛ فيحك بعضها بعضا، فما سمع شيء قط أحسن منه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Dikatakan kepada Abū Hurairah: Adakah di syurga bunyi-bunyian? Dia berkata: Ya, pokok yang berasal daripada emas, rantingnya ialah perak, buahnya ialah Yaqut dan Zabarjad. Ditiupkan angin kepadanya, lalu ia bergoyang sesama sendiri, lalu tidak didengari sesuatu yang lebih baik daripada itu.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 676, hadis nombor 3478. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) قال أبو هريرة: في الجنة شجرة أصلها من ذهب، وأغصانها الفضة، وثمرها الياقوت والزبرجد، ينبعث لها ريح؛ فيحك بعضها بعضا، فما سمع شيء قط أحسن منه.

(Lemah) Daripada Mujāhid berkata: Dikatakan kepada Abū Hurairah: Adakah di syurga bunyi-bunyian? Dia berkata: Ya, pokok yang berasal daripada emas, rantingnya ialah perak, buahnya ialah Yaqut dan Zabarjad. Ditiupkan angin kepadanya, lalu ia bergoyang sesama sendiri, lalu tidak didengari sesuatu yang lebih baik daripada itu. [Riwayat Ibn Rāhawayh dalam al-Musnad. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 5479]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.