Demi jiwaku yang berada di tangan-Nya, dunia ini adalah lebih ringan berbanding seekor anak kambing terhadap keluarganya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

والذي نفسي بيده! إن الدنيا أهون على الله من هذه السخلة على أهلها، ولو كانت الدنيا تعدل عند الله مثقال حبة من خردل، لم يعطها إلا أولياءه وأحباءه من خلقه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Demi jiwaku yang berada di tangan-Nya, dunia ini adalah lebih ringan berbanding seekor anak kambing terhadap keluarganya. Walaupun dunia di sisi Allah adalah sebesar biji sawi sahaja, ia tidak diberikan kecuali kepada para wali dan orang yang dicintai dari kalangan makhluk-Nya.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 644, hadis nombor 3333. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر بهذا السياق) عن ابن عمر -رضي الله عنها-، قال: قال : والذي نفسي بيده، إن الدنيا أهون على الله من هذه السخلة على أهلها، ولو كانت الدنيا تعدل عند الله مثقال حبة من خردل، لم يعطها إلا أولياءه وأحباءه من خلقه. [طب، الصعيفة (6693)].

(Munkar dengan konteks ini) Daripada Ibn Umar RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Demi jiwaku yang berada di tangan-Nya, dunia ini adalah lebih ringan berbanding seekor anak kambing terhadap keluarganya. Walaupun dunia di sisi Allah adalah sebesar biji sawi sahaja, ia tidak diberikan kecuali kepada para wali dan orang yang dicintai dari kalangan makhluk-Nya." [Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6693]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.