Cukurlah janggutmu dan kepalamu

TEKS BAHASA ARAB

خذ من لحيتك ورأسك.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Rasulullah SAW menunjukkan ke arah janggut dan kepalanya lalu berkata: Cukurlah janggutmu dan kepalamu.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1617, hadis nombor 8157. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن جابر بن عبدالله – رضي الله عنهما- ، قال: رأى النبي – صلى الله عليه وسلم – رجلا مجفل الرأس واللحية، فقال: ((ما شوه أحدكم أمس [كذا الأصل] ))، قال: وأشار رسول الله صلى الله عليه وسلم إلى لحيته ورأسه يقول: ((خذ من لحيتك ورأسك)). [هب، ((الضعيفة)) (2355)].

(Sangat Lemah)
Daripada Jabir bin Abdullah RA berkata: Nabi SAW melihat seorang lelaki yang kusut rambut dan janggutnya. Baginda bersabda: "Kusut sekali salah seorang dari kalian semalam." Jabir berkata: Rasulullah SAW menunjukkan janggut dan kepalanya lalu berkata: ((Cukurlah janggutmu dan kepalamu.))
[Riwayat al-Baihaqi dalam Shu’ab al-Iman. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 2355].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs