Cintalah kepada arab

TEKS BAHASA ARAB

عربوا العربي وهجنوا الهجين للفرس سهمان وللهجين سهم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Cintalah kepada arab dan kejilah orang yang berketurunan bukan berketurunan arab. Dua bahagian untuk orang Parsi dan satu bahagian untuk orang yang bukan berketurunan arab

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 995, hadis nombor 5129. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن حبيب بن مسلمة مرفوعا: عربوا العربي وهجنوا الهجين للفرس سهمان وللهجين سهم. [تمام، السهمي في تاريخ جرجان، هق، عد، الضعيفة (3860)].

(Lemah) Daripada Habib bin Maslamah RA, beliau meriwayatkan secara marfu’: Cintalah kepada arab dan kejilah orang yang berketurunan bukan berketurunan arab. Dua bahagian untuk orang Parsi dan satu bahagian untuk orang yang bukan berketurunan arab. [Riwayat Tammam, al-Sahmi dalam Tarikh Jurjan, al-Sunan al-Kubra oleh al-Baihaqi, dan al-Kamil fi al-Dhu’afa’ oleh al-'Uqaili. Lihat Silsilah al-Dha’ifah no. 3860]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs