Cintaku adalah muktamad untuk sesiapa yang berjalan antara dua tujuan

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

وجبت محبتى على من سعى بين الغرضين بقوسي لا ‌بقوس ‌كسرى.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Cintaku adalah muktamad untuk sesiapa yang berjalan antara dua tujuan bersama dengan busur panahku bukan dengan busur panah Kisra.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 585, hadis nombor 3002. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن جابر – رضي الله عنه -، قال: قال صلى الله عليه وسلم: ((وجبت محبتى على من سعى بين الغرضين بقوسي لا ‌بقوس ‌كسرى)). [هق، ((الضعيفة)) (6838)].

(Munkar) Daripada Jabir RA berkata: (Rasulullah) SAW bersabda: Cintaku adalah muktamad untuk sesiapa yang berjalan antara dua tujuan bersama dengan busur panahku bukan dengan busur panah Kisra. [Riwayat al-Baihaqi dalam Sunan al-Kubra. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 6838].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.